Transferium P+R Hoogkerk

In 2007 heeft Lysbeth de Groot, werkzaam als stedenbouwkundig ontwerper bij de Gemeente Groningen, het ontwerp gemaakt voor de wachtruimte van P+R Citybus Groningen. In 2008 is Lysbeth haar  ontwerpbureau LYVR begonnen. De Gemeente Groningen heeft aan LYVR opdracht gegeven tot verdere esthetische uitwerking en begeleiding van het ontwerp.

De P+R locatie is gelegen aan de zuidkant van de A7 nabij Peizermade op de grens van de provincie Groningen en Drenthe. De P+R biedt ruimte aan 600 auto’s, aan fietsen en biedt diverse overstapmogelijkheden voor bussen uit provincie en stad.

De wachtruimte bevindt zich aan de rand van de parking en aan de busbaan, de directe verbinding met het centraal station van Groningen. De wachtruimte is een deels overdekte openbare ruimte die bestaat uit een plein en een wachtgebouw met faciliteiten.

Het driehoekige plein wordt gekenmerkt door een patroon van leliebladeren dat doorloopt tot binnenin het gebouw. De grote leliebladeren zijn een verwijzing naar het platteland met de vele sloten, de omgeving waar het gebouw zich bevindt. Het enigszins verhoogde plein is voor mindervaliden toegankelijk gemaakt middels hellingen en blindengeleide stroken.

De hoofdstructuur van het gebouw is een koepelvormige betonschaal die aan drie zijdes is opgewerkt. De vorm kent hierdoor geen rechte hoeken, maar is opgebouwd uit cirkel, boog- en bolvormen. Binnenin is een metalen driezijdige kern opgenomen waarin een mindervaliden toilet, een technische ruimte en een chauffeurs-ruimte is opgenomen. De middenkern is een tegelijk onderdeel van de hoofddraagconstructie die zelfdragend is. Door de vorm van het gebouw is het een duidelijke markante sculptuur in het landschap. Door de openheid en alzijdigheid van het gebouw is rekening gehouden met de openbare veiligheid. Verlichting speelt hierbij ook een grote rol. De insnedes zijn deels ingevuld met glasprofielen, waarbij gekozen is voor 3 verschillende kleurschema’s, welke verwijzen naar de drie richtingen van waaruit de bussen samenkomen. Tegelijkertijd  geven deze glaswanden ook de nodige beschutting tegen wind en neerslag. ‘s Avonds is gebouw op meerdere manieren direct en indirect aangelicht waardoor het als een veelkleurige lantaarn oplicht. Binnen in de ruimte staan ronde betonnen pouffes waar passagiers droog en beschut kunnen wachten. De dienstregeling van de bussen is binnen en buiten de wachtruimte zichtbaar gemaakt middels een geïntegreerd digitaal informatiesysteem.

Fotografie: Anne Taeke Meijer 2020

Onderscheidingen: