Stadspaviljoen Stadskanaal

 

In opdracht van de Gemeente Stadskanaal en BT beheer heeft LYVR architecten namens Paas+ deGroot een ontwerp gemaakt voor het hergebruik, transformeren en verduurzamen van het van oorsprong Kruit&Kramer gebouw tussen de Navolaan en de Oude Markt in Stadskanaal.

Visie

Het vernieuwde complex is een onderdeel van Centrum Vernieuwing Stadskanaal. Frans Beune heeft als stedenbouwkundige voor het gehele centrum van Stadskanaal nieuwe plannen ontworpen om een gezellig en sfeervol centrum te creëren dat toekomstbestendig is. De belangrijkste visies in het plan zijn het verkleinen en moderniseren van het kernwinkelgebied. Wij hebben hier een steen aan bij mogen dragen door een nieuw ontwerp voor het complex aan te leveren.

Locatie

Oorspronkelijk zou het complex tussen de Navolaan en de Oude Markt worden gesloopt. Door de stedenbouwkundige plannen en analyse van Frans Beune en varianten studies van Paas+deGroot werd geconcludeerd dat er een scheiding moest en kon blijven tussen deze twee gebieden. Door middel van verschillende studies op de locatie bleek het casco van het complex goed herbruikbaar. Hiermee kon circulariteit en duurzaamheid van de context en plannen van Frans Beune ook worden toegepast op het complex. Dit heeft geleidt tot een zelfstandig paviljoen dat zorgt voor een opwaardering van de algehele verblijfskwaliteit in het gebied tussen de Navolaan en de Oude Markt.

Pand

Het oorspronkelijke complex was ontworpen onder supervisie van Jan Rietveld (Amsterdam 1919-1986) voor de firma Kruit en Kramer. Het betrof een gesloten maar helder volume. Het complex was erg lang en door het gesloten volume werd het eerder als een sta in de weg gezien dan een toevoeging voor het gebied en voor Stadskanaal. Begin deze eeuw heeft het oorspronkelijke complex een aantal veranderingen ondergaan. Het complex heeft toevoegingen gekregen in verschillende vormen. Hierdoor is het een amorf gebouw geworden met een bonte materialisering, kleurstelling, vormgeving en een aantal forse luifels.

In het nieuwe ontwerp is het gebouw ingekort waardoor er meer ruimte is ontstaan tussen de Navolaan en de Oude Markt. In deze openbare ruimte is een groene speelplek gecreëerd. Deze plek wordt overzien vanaf het overdekte terras van snackbar Benelux. 

Programma

Het programma van het complex is deels veranderd in het nieuwe ontwerp. De bestaande Expert is geüpgraded en heeft een slanke luifel gekregen. Snackbar Benelux heeft een alzijdig ontwerp gekregen dat ervoor zorgt dat het een zelfstandigere uitstraling heeft. Deze snackbar kijkt zoals gezegd uit op de nieuwe groene zone met speeltuin en heeft een groot overdekt terras. De voormalig leegstaande winkelmagazijnen zijn getransformeerd naar ruime appartementen. Het overdekte terras van snackbar Benelux wordt tevens gebruikt als dakterras voor de nieuwe appartementen. Makelaardij Sisters is tevens weer in het paviljoen terug te vinden.

Architectuur

Met het ontwerp is er een nieuwe beeldtaal geïntroduceerd waardoor de gehele atmosfeer tussen de Navolaan en de Oude Markt positief is veranderd. Door het inkorten van het gebouw en het veranderen van het uiterlijk is er een lichter gebouw ontstaan dat kan wordt gelezen als paviljoen. De ritmiek in de gevels is geïnspireerd op de veenwinning en het drogen van het turf rondom Stadskanaal. Daarnaast heeft zich tussen 1963 en 2003 in de nabije omgeving het GADO busstation bevonden. De gevels van de wachtruimte bestonden uit geel genuanceerd metselwerk. De wachtruimte kenmerkte zich daarnaast door een klokkentoren. Het oorspronkelijke complex aan de Navolaan had al een opgemetselde penant, deze penant is nu verder door gemetseld om meer een toren te creëren. Op deze toren is een klok geplaatst in de vorm van een sierraad dat verwijst naar het GADO busstation. Voor het ontwerp van het paviljoen is een gesinterde geel/oranje baksteen gebruikt in combinatie met een gesinterde donkerbruine baksteen. Voor het ontwerp zijn aluminium kozijnen gebruikt met een champagne kleur en bronzen details toegepast.

Verduurzaming

De energielevering van het paviljoen is middels bron (aardwarmte voor vloerwarming) aangevuld met zonnepanelen. De isolatiewaarde van de buitenschil is volledig op nieuwbouwniveau uitgevoerd.

Projectpartners:

  • Opdracht: Gemeente Stadskanaal en BT Beheer
  • Openbare ruimte: Frans Beune Landschap en Stedenbouw
  • Architectuur: LYVR architecten namens PAASDEGROOT
  • Projectbegeleinding: Bouwbureau Paas namens PAASDEGROOT
  • Constructeur: Ingenieursbureau Ritsma BV
  • Sloopwerk: Revoort
  • Uitvoering: AVITEC Bouw
  • Installaties: TABAK installatietechniek en Jansen
  • Gevelstenen: Aberson
  • Kozijnen: Alraf
  • Aluminium zetwerk: Meilof Riks
  • Reclame: Matthijsen-Ten Have lichtreclame