Verbouw Woonhuis te Haren

De Vogelhof is een karateristiek pand binnen beschermd dorpsgezicht. In Haren is in 1905 bouwvergunning afgegeven voor de bouw van de Seinpost. Een theehuis bestaande uit 1 bouwlaag met grote overstekken. Naderhand is dit pand voorzien van een kap en enkele aanbouwen.

Meer dan 100 jaar later is dit een verduurzaamd woonhuis bestaande uit een volledig gemoderniseerd voorhuis en een nieuw gebouwd achterhuis met diverse historische elementen die daarin terugkomen. Het gebouw is nu nagenoeg nul op de meter, onder andere door het volledig verduurzamen van het voorhuis middels aardwarmte, nieuwe betonvloeren, isolatie van de gevels en dak. Op het tussenlid is een groendak om oververhitting te voorkomen.

Voorafgaand aan het ontwerp hebben we een historische onderzoek gedaan naar deze woning, met behulp van Historische vereniging “Old Go” en dhrn. E. van Koldam en J. Wierenga. Op basis daarvan hebben we een ruimtelijke reconstructie gemaakt. Naar blijkt is het oorspronkelijk als theehuis DE SEINPOST ontworpen inclusief een dakterras en overkappingen. Deze is zijwaarts uitgebreid en later voorzien van een garage en bijgebouw. Het bijgebouw is later verbonden aan het hoofdgebouw (duidelijk zichtbaar in de gevel), waardoor functioneel een voor- en achterhuis situatie is ontstaat, met prachtig uitzicht over de es richting Lutsborgsweg en de A28.

Aanleiding voor deze verbouw is onder andere de wat ongelukkige aanhechting van achter- en voorhuis, met name bij het dakvlak (met wolfseindje) tpv goothoogte en bij een dakkapel; hierdoor is het ensemble van gebouwen niet helderder geworden. Daarnaast is de zolderruimte van het achterhuis momenteel wat verstopt, zijnde een atelier met een rond raampje in de achtergevel, slechts toegankelijk middels een bordes in de trapopgang van het voorhuis.

We hebben middels dit ontwerp het oorspronkelijke ruimtelijke onderscheid tussen voor- en achterhuis geaccentueerd, het uitzicht over de es gemaximaliseerd op begane grond en verdieping, en verblijfskwaliteit toegevoegd in en om de woning.

Hiertoe is de latere verbinding gesloopt en vervangen door een transparante eetkamer, die een terras aan de zuid- en noordzijde verbindt. Hier is een ontwerpelement van het oorspronkelijke theehuis teruggebracht in de nieuwe dakrand.

Het zodoende weer helder wordende schuurvolume is richting de tuin verlengd middels een living en een overdekt terras, met daarboven een glasbalkon op de verdieping.

Intern beperkt de verbouwing zich ruimtelijk tot een verkleining van de nu over-sized hal, toevoegen bijkeuken, upgrade sanitair, etc.

Opmerking t.a.v. kleur- materiaalgebruik. Voor het ontwerp is een rustig en ingetogen materiaalgebruik voorgesteld, in combinatie met moderne materialisering om de woning weer voor te bereiden op de toekomende tijd; qua comfort en qua uitstraling een gebalanceerde “blend” van historie en toekomst. Nader onderzoek heeft bijgedragen aan de definitieve kleurstelling van onderdelen.

Opdrachtgever:

  • Particulier

Projectpartners:

  • Bouwbureau Paas
  • EESTO Bouw Glimmen
  • Ingenieurs Groep Emmen
  • Dekker & Struik Installaties
  • DAGVIER verlichting
  • Arjan van de Berg Fotografie

Projectfase:

  • Opgeleverd